top of page
Change Community Lab banner

Ginkgo Change Community
het veranderlabo

Community

Events icoon

Locatie

 locatie:

COFFICE - IJzerenleen 33 - 2800 Mechelen
Parkeren doe je best in Lamot of Grote Markt.

Prijs

95 euro (excl. btw)

Ginkgo Change Community

 

 

Omdat we geregeld de vraag kregen naar het oprichten van een community rond veranderkunde zijn we in september 2023 met een experiment gestart. We streven ernaar een boeiend programma samen te stellen voor iedereen die als interne veranderaar of externe change consultant wil verbinden met collega's uit het werkveld en wil blijven bijleren. Alle verander gerelateerde topics zijn welkom voor op de agenda: veranderkunde, leiderschap, groepsontwikkeling,...

 

Inhoud is uiteraard belangrijk, maar verbindingen leggen met gelijkgestemden ook. We voorzien dus ook ruimschoots te tijd om te netwerken.

​

Praktisch

Elke laatste dinsdagavond van de maand van 19u tot 21u (of langer voor wie graag blijft plakken).

Coffice (IJzerenleen 33, 2800  Mechelen , België)

​

Prijs

  • Deelname aan een sessie kost 95 euro.

  • Je kan ook ineens inschrijven voor de vijf sessies, dan betaal je 475 euro.

​

Programma:​​​

​

28 januari 2025 - Jesse Segers (Ginkgo)

Tijdmeesterschap

We stappen het nieuwe jaar als change community in met een interactieve inspiratie sessie van Jesse Segers over de verschillende dimensies die tijd heeft. Hij doet een handreiking en geeft een conceptualisering van het begrip tijd. Doordat er soms maar beperkt taal beschikbaar is voor het brede begrip ‘tijd’, ontbreekt het ons als veranderaars en leiders ook aan een handelingsrepertoire. Door dit te verkennen krijg je als professional een handvat in het maken van een eigen tijdskader om de diverse verschijningsvormen van tijd beter te zien en bewuster te gebruiken in de eigen werkpraktijk. 

 

Jesse Segers is partner bij Ginkgo. Hij is Honorary Associate Professor aan de Universiteit van Exeter, UK, en (gast)professor aan diverse binnen- en buitenlandse onderwijsinstellingen. Van 2018 tot 2024 was Jesse rector van SIOO (Interuniversitair Centrum voor Organisatie- en Veranderkunde) in Nederland.

​

25 Maart 2025 - surprise guest

​

27 mei 2025 - Marjan Doom (Gents Universiteit Museum)

Marjam Doom is directeur van GUM ( Gents Universiteit Museum). Onder haar leiding is het GUM is er enorm ingezet om vernieuwing en inclusie te brengen in het museale landschap.

Het museum inspireert niet alleen, maar blinkt ook uit in zijn visie en aanpak. De focus ligt op 'twijfel' als kern van de museumvisie en wordt gezien als zeer relevant in een tijd waarin kritisch denken onder druk staat. Door deze visie te integreren in de werking, hebben ze het traditionele museummodel doorbroken en een scherp en onderscheidend profiel gevormd.

Ze hebben een gedurfd publieksaanbod, dat maatschappelijke taboes doorbreekt, en er wordt gebruik gemaakt van vernieuwende methodologieën zoals object-based learning. Dit heeft hun geholpen om een relatief onbekende en eclectische collectie op interessante invalshoeken zichtbaar te maken voor een breed publiek.

Bovendien werden ze geprezen voor hun participatie met jongeren uit het Museum Student Team (MuST), die een indrukwekkende mate van inspraak en samenwerking tot op beleidsniveau laten zien. Hierdoor hebben ze een uitzonderlijk bereik bij deze doelgroep.

​

Reeds besproken thema's:

​

24 September 2024 – Kris Debisschop

"Hofnar (m/v/x) gevraagd"

Meer en meer leiders zeggen: laat je tegenspreken! Zij delen de bezorgdheid dat medewerkers, stakeholders, niet de volle waarheid (durven) zeggen, dat zij onvermijdelijk onbewust in een tunnelvisie kunnen geraken, en zich met ja-knikkers beginnen te omringen. En wie legt irrationaliteit (biases), immaturiteit en blinde vlekken van de leider, en de organisatie zélf bloot?

(Re-)enter de Hofnar, naar analogie met de Middeleeuwse figuur: iemand die - in volle onafhankelijkheid - het mandaat heeft spiegels voor te houden, de onverbloemde waarheid te vertellen over perceptie en realiteit en fors aan de boom te schudden. En dat door slim in te zetten op creativiteit, lichtheid en humor … 

In deze interactieve workshop deelt Kris Debisschop zijn visie over wat (de rol van) een professionele Hofnar kan zijn binnen een organisatie- en verandercontext. Deelnemers ervaren de meerwaarde van de Hofnar op basis van diens ontwikkelde prototype en worden uitgenodigd hierop feedback te geven.  De kern draait om het driespel tussen 'organizational health', '(ir)rationaliteit' en 'talent'.

Kris Debisschop is Doctor in de Economische Wetenschappen, ondernemer, organisatiecoach, pionier en … professionele Hofnar.

​​

26 November 2024 - Brechtje Kessener

"Je zal er maar werken"  

In deze dynamische tijden moet je als organisatie van stevig staan en adaptief zijn. Je moet niet alleen je klanten en eigenaren tevreden houden, in deze krappe arbeidsmarkt wordt ook geconcurreerd over werknemers. Bovendien moet je  in deze netwerksamenleving ook goed kunnen werken met je partners. Hoe doe je dat goed? Welk organisatieontwerp helpt goed te presteren voor al die belanghebbenden?

Brechtje ontwikkelde een unieke wijze van het ontwerpen van organisaties. Uniek omdat het bestaande ontwerpmethoden samenbrengt en verbindt. Het biedt een werkwijze om de organisatie vanuit de behoeften van de verschillende belanghebbenden methodisch vorm te geven. Haar methode biedt:

  • Een handzame ordening van organisatiekundige modellen en concepten;

  • Een logica van organisatiepositionering tot intern organisatieontwerp;

  • Inzicht in de relaties tussen organisatiestructuur, de -architectuur en -cultuur;

  • Een methode om de organisatie methodisch en integraal te (her)ontwerpen;

 

Brechtje Kessener adviseert en begeleid maatschappelijke organisaties in Nederland sinds 2005 bij hun positioneren, organiseren, veranderen en professionaliseren. Daarbij bouw ze door op haar stevige kennis van, visie op en ervaring met het systeemdenken en ontwerpdenken.
Ze is vertrouwd met rollen als adviseur, ontwerper, programma/ projectmanager, begeleider, docent en coach. Kenmerkend zijn haar co-creërende en methodische werkwijze, haar pragmatisme, resultaatgerichtheid en betrokkenheid. Ze is lid van de Ambachtschool en docent bij Sioo. In Juni 2024 verscheen haar laatste boek: Je zal er maar werken. Organiseren begrijpen en organisaties ontwerpen - Acco Learn.

​

bottom of page