Elke Van Avermaet is freelance veranderingsadviseur voor zaakvoerders van KMO’s die verder willen professionaliseren. Verandering is een constante in haar werk. In 2018 volgde Elke daarom de Masterclass Change Management aan de Antwerp Management School, waar onze collega Daan een van de docenten is. Elke en Daan hielden contact en zo hoorde Elke van onze Workshop Leading without Authority.
Positief confronterend
‘De workshop Leading without Authority gaat over verandering en natuurlijk ook over leiderschap en autoriteit. Je wordt onvermijdelijk ook uitgenodigd om stil te staan bij vragen als wie ben ik? Wat zijn mijn talenten en valkuilen? Hoe kan ik beide optimaal inzetten? Wie is mijn klant? Wat zijn zijn noden, talenten en valkuilen? En dat is op een positieve manier confronterend’, zegt Elke.
‘Dankzij de workshop ben ik me ook veel bewuster geworden van de verschillende triggers die zouden kunnen spelen, zowel bij de klant als bij mezelf’, gaat ze verder. ‘Je leert goed inventariseren wat er speelt in een organisatie en doordacht te bepalen hoe je daarmee omgaat. Ik heb verschillende vormen van macht en beïnvloeding leren kennen.’
‘In de dagelijkse flow neem je te weinig tijd om je leadershipclaim te formuleren of na te denken over je plan van aanpak. Het is een hele uitdaging en het vraagt voor sommigen zelfs durf om ook deze strategische tijd effectief in te plannen in je agenda Je leert dus vooral uit te zoomen en vanuit vogelperspectief te kijken wat er echt gaande is.’
Reculer pour mieux sauter
‘Afstand en tijd nemen kan aanvankelijk soms wat contra-intuïtief aanvoelen, temeer omdat je tijdens je werkdag quasi gedwongen wordt om snel te beslissen en te reageren’, stelt Elke vast. ‘Reculer pour mieux sauter is echter een gouden stelregel. En het is niet omdat je afstand neemt en de intuïtieve reactie van zowel de ander als jezelf in vraag stelt, dat je niet authentiek zou zijn. Wel integendeel, je wordt net authentieker door op zoek te gaan naar het gepaste antwoord voor alle partijen.’
‘De workshop maakt je bovendien heel bewust van het feit dat je je leiderschapsclaim best kleiner en realistischer maakt. Zie de olifant in de kamer, maar benoem het eerste stukje van de olifant in de kamer: het haartje op het topje van de slurf van de olifant’, adviseert Elke.
‘Als je wil leiden zonder autoriteit, is het cruciaal om je eigen ego opzij te zetten en zeer altruïstisch te gaan nadenken in functie van de noden van de ander. Het vraagt behoorlijk wat moed en inspanning om jezelf voortdurend in vraag te stellen, zelfs al is het maar tijdens de duur van de workshop, die dan ook behoorlijk intens is geweest’, aldus Elke. Ken jezelf en daardoor de ander.
‘De docenten beheersen hun vak zeer goed. Hun onmiddellijke vertaling van de theorie naar de praktijk brengt zeer veel inzichten.’
Het juiste schuifje opentrekken
Voor Elke is de workshop in elk geval een aanrader voor iedereen die meewerkt aan verandering, moedig in eigen boezem durft te kijken en overtuigd is dat autoriteit en macht niet per se negatieve termen zijn, maar zaken die nu eenmaal leven binnen een organisatie en waarmee je dus rekening moet houden. ‘De docenten beheersen hun vak zeer goed. Hun onmiddellijke vertaling van de theorie naar de praktijk brengt zeer veel inzichten. De casussen van de deelnemers worden integer uit verschillende perspectieven bekeken en beleefd. Dat vergt meesterschap en toont de vakkennis van de docenten’, zegt Elke.
En zelfs al had Elke al een Masterclass Change Management gevolgd, toch was de bijkomende opleiding in veel opzichten erg zinvol. ‘De workshop was een welkome opfrissing en zoomde verder in op een aantal onderwerpen. Dankzij een mooi evenwicht tussen praktijk en theorie werd het glashelder dat er achter elke verandering een model, een logische opeenvolging van actie en reactie schuilgaat en dat het veranderingsproces helemaal niet zo random gebeurt als het op het eerste zicht lijkt. Je hebt heel veel verschillende tools nodig om het juiste schuifje open te trekken. Studiewerk aan de winkel dus’, besluit ze.